AKRA

ASBESTOS DALAM BAHAN BINAAN, BAHAYA ATAU TIDAK?

By: AKRA MALAYSIA

Tahukah anda kebanyakan bahan binaan di Malaysia mengandungi asbestos? Asbestos ialah bahan yang ringan, kuat dan kalis api yang menjadikannya sesuai untuk membina komponen. Tak heranlah ia mendapat permintaan ramai! Cuba anda perhatikan kiri kanan atas bawah kawasan rumah anda. Pasti anda perasan siling, bumbung, dinding dan lantai anda mungkin mengandungi bahan ini.

Pada tahun 1963 kilang asbestos pertama telah dibangunkan dengan kerjasama pihak Jepun dan Australia. Semenjak itulah asbestos digunakan di Malaysia. Namun, pada tahun 1999 penggunaan asbestos telah dilarang untuk pembinaan sekolah, kilinik dan hospital kerajaan. Seterusnya, pada tahun 2005 ia dilarang digunakan untuk pembinaan kesemua bangunan kerajaan. Bahan ini juga telah diharamkan di banyak negara. Apakah sebabnya?

Asbestos dipercayai boleh mendatangkan kanser kerana ia merupakan bahan karsinogenik. Jika anda terdedah kepada bahan ini dalam jangka masa yang lama, ia boleh menyebabkan keradangan paru-paru, ovari dan sebagainya. Partikel ini akan kekal berada di dalam badan apabila disedut. Kesannya hanya dapat dilihat di masa akan datang. Perokok yang terdedah dengan partikel asbestos meningkatkan risiko mendapat kanser paru-paru. Oleh itu, Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan telah menetapkan akta perundangan bagi mengawal kesan penggunaan asbestos. Malangnya, penguatkuasaan yang tidak ketat menyebabkan banyak pihak tidak mematuhi peraturan ini. Malaysia juga tidak melarang penggunaan asbestos untuk bangunan persendirian sehingga kini.

Bahan binaan asbestos tidak mendatangkan bahaya JIKA ia dikendalikan dengan betul dan tidak rosak. Contohnya jika siling rumah anda diperbuat daripada asbestos tetapi masih dalam keadaan elok dan tidak disentuh, ia tidak akan mendatangkan mudarat. Isunya timbul apabila ia diubah atau dipindahkan, menyebabkan partikel asbestos dibawa ke udara. Oleh itu, untuk lebih selamat anda boleh mengelakkan bahan binaan ini di masa akan datang. Bagi rumah yang sedia ada bahan asbestos pula, anda dinasihatkan untuk berurusan dengan pihak professional yang dapat membantu mengenal pasti keadaan semasa komponen asbestos dan cara untuk melupuskan bahan kimia tersebut.

Jangan lupa kongsikan ilmu ini di platform pilihan anda!

Facebook
Twitter
LinkedIn