Apa Itu Defect Liability Period (DLP)?

Defect Liability Period (DLP) ini adalah tempoh yang menjadi tanggungjawab pemaju untuk membaikpulih sebarang kerosakan hartanah iaitu bermula dari tarikh anda terima hak milik mutlak kekosongan serta kunci hartanah anda sehingga waktu-waktu tertentu. Kebiasannya, DLP yang diberikan cuma 24 bulan. Sepanjang tempoh 2 tahun inilah anda wajib periksa defect pada mana-mana bahagian rumah terutamanya yang berkaitan […]

Bagaimana untuk membuat tuntutan ganti rugi LAD?

Terdapat dua saluran untuk pembeli rumah menuntut LAD : i) Anda boleh membuat tuntutan di Tribunal Tuntutan Rumah ii) Mengemukakan tuntutan sivil di mahkamah undang-undang 1. Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah (TTPR) Jika jumlah LAD tidak melebihi RM50,000, pembeli boleh membuat tuntutan di Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah. Tuntutan boleh dibuat secara peribadi dalam tempoh 12 bulan […]

Langkah-langkah Tukar Syarat Tanah.

Jika anda seorang pemilik tanah atau bakal membeli tanah, ada beberapa perkara penting mengenai tanah yang perlu anda ambil tahu. Mulakan dahulu dengan bacaan online atau bertanya pada mereka yang lebih berpengalaman. Pada awalnya mungkin sukar untuk faham setiap selok-belok berkaitan tanah, jadi anda boleh cuba dengan cara baca geran tanah dulu. Cara mohon tukar […]

Cara Elak Penipuan Dalam Urusan Jual Beli Tanah 

Kes penipuan dalam jual beli hartanah adalah tidak asing lagi berlaku di Malaysia dan ia hampir berlaku di setiap negeri dalam Malaysia. Terdapat 435 kes penipuan dalam urusan jual beli & pindah milik harta dan tanah di Malaysia sepanjang tahun yang telah dimuatnaik di Portal Kerajaan Negeri Selangor . Sudah tentu kes akan meningkat dari […]

Mitos Pelaburan Hartanah yang anda perlu tahu!

Diantara salah satu pelaburan yang kian berkembang pada hari ini adalah Pelaburan Hartanah, yang boleh menjadi kaedah menguntungkan untuk membina pendapatan dihari tua. Namun, ia bukan semudah yang disangka jika anda berhasrat untuk memasuki bidang pelaburan hartanah ini. Pelaburan hartanah sangat memerlukan dedikasi, penyelidikan dan perancangan yang teliti. Sekiranya anda berminat untuk melabur dalam harta […]

9 Langkah Untuk Bina Rumah Atas Tanah Sendiri!

Jika anda memiliki hasrat untuk membina rumah sendiri pastinya terdapat beberapa persoalan yang bermain difikiran. Bagaimana cara untuk mencari kontraktor yang berkualiti? – Hal demikian sangat penting untuk memastikan rumah yang dibina cantik & menepati spec yang ditetapkan. Bolehkah bina rumah di atas tanah pertanian? – Ramai yang masih tidak tahu mengenai pentingnya status tanah […]

Elakkan Ditipu Kontraktor Rumah. Kami Kongsikan TIPS!

Sudah jatuh ditimpa tangga. Duit simpanan habis, Kontraktor pula lesap hilang tak nampak bayang. Inilah yang dilalui oleh sebilangan besar Tuan Rumah akibat kesilapan dalam memilih kontraktor. Ikuti Sedikit Perkongsian dari AKRAPLUS+, Tips elakkan daripada ditipu kontraktor : Pertama – Pastikan ada hitam putih atau dokumen persetujuan kedua belah pihak yang disemak dan sudah dipersetujui […]

RFI DALAM PEMBINAAN PERLU ATAU TIDAK?

Ahhh leceh la nak buat RFI ni. Call je la orang tu tanya terus kan senang. Bazir masa betul! Eh yeke leceh nak buat RFI ni? Haa tuan puan jangan pening dulu. Harini kami nak cerita tentang Request for Information (RFI). Dalam setiap pengurusan projek pembinaan, komunikasi yang efektif sangat penting untuk menyampaikan maklumat kritikal. […]

SOFTWARE REVIT VS AUTOCAD MANA LAGI BAGUS?

Mesti tuan puan yang masih baru hendak mencuba atau pertama kali dengar tentang software ini keliru sebenarnya yang mana patut tuan puan guna. Adakah tuan puan perlukan kedua-dua AutoCAD dan REVIT ini untuk merancang pelan? Ok jangan pening dulu. Ikuti penerangan yang saya sediakan di sini. Tuan puan boleh melihat grafik di atas dengan jelas? […]